Fruit is altijd gezond! Of toch niet?

Fruit is gezond! Dat is de algehele strekking. En in principe klopt dat ook. Fruit I Stock
Fruit zit tjokvol vitamines en mineralen dus dat moet wel goed zijn voor je lichaam. Maar er zit ook een keerzijde aan fruit. Sommige vruchten bevatten zoveel suiker dat ze je bloedsuikerspiegel erg omhoog stuwen. En we willen juist dat de insulinewaarden zo stabiel mogelijk blijven. We willen geen paniek zaaien over fruit maar het is toch handig een aantal zaken te weten. Met een paar kleine weetjes gebruik je de gezonde eigenschappen van fruit optimaal en doe je je lijf werkelijk een groot plezier.

Maximum per dag
Je lichaam mag per dag maximaal 25 gram fructose hebben, waarvan 15 gram uit fruit. Sommige fruitsoorten bevatten meer fruitsuikers (fructose) dan andere. Ik deed vroeger gerust het sap van 3 sinaasappels, 1 mango, een hand blauwe bessen en een banaan in mijn smoothie. Een regelrechte suikerbom waarmee ik mijn lichaam toch niet heel veel plezier mee deed. Te veel (enkelvoudige) fruitsuikers wordt door je lijf omgezet in vet. En ik dacht dat ik gezond bezig was. In dit PDF bestand ‘Fructose in fruit‘ kun je zien hoeveel fructose er in diverse vruchten zit.

Een andere reden niet te veel fruit te eten zit ‘m in de zuren in het fruit. Deze tasten je tandglazuur aan. Elke keer dat je fruit eet krijgen je tanden een zuuraanval te verwerken. Je tanden herstellen zich van de aanval. Maar als dat herstel nog gaande is en je eet opnieuw fruit dan krijgen je tanden niet de tijd te herstellen en treedt er te veel schade op.

kaneel-1Kaneel
Natuurlijk moet je fruit blijven eten. Het voorziet je immers van de nodige vitamines, mineralen en vezels. Probeer zoveel mogelijk te variëren met fruit. Elke fruitsoort heeft weer een andere combinatie van vitamines en mineralen in zich en door de variatie krijg je deze allemaal binnen.

We willen je een extra tip meegeven. Doe een halve tot hele theelepel ceylon kaneel bij je fruit(smoothie). Kaneel heeft de eigenschap om je bloedsuikerspiegel minimaal 15% lager te houden na het eten van fruitsuikers. Zo houd je je bloedsuikerspiegel nog stabieler.