7 tips om dagelijks genoeg te drinken

Als Personal Trainer horen we toch vaak dat mensen het lastig vinden om genoeg te drinken. En dat terwijl we in Arnhem, Velp e.o. toch heerlijk kraanwater hebben. Dagelijks genoeg vocht binnen krijgen is essentieel voor een gezond lijf en een gezonde geest. Drink je niet genoeg dan kunnen al snel klachten ontstaan die je zelf vast ook wel eens hebt ervaren. We willen in deze blog op een rijtje zetten waarom water drinken zo belangrijk is. Zeker als je in het proces zit om gewicht te verliezen.

Klachten
Door de drukte vergeten we wel eens voldoende te drinken. Als Personal Trainer betekent het dat we je aanraden (kraan)water en thee te drinken. Dus vergeet de alcohol, sapjes en te veel koffie. Zit je in het proces van gewicht verliezen dan is een handige regel om geen calorieën in je dranken te hebben. Dus dan kom je al snel op water, thee en maximaal twee kopjes koffie.

Drink je dagelijks niet voldoende dan kunnen al snel de volgende klachten optreden:
1. Hoofdpijn of duizeligheid
2. Vermoeidheid en moeite met concentratie
3. Droge of slappe huid, droge lippen
4. Vocht vasthouden, vaak merkbaar in je vingers (in de ochtend)
5. Droge mond of slechte adem
6. Verhoogde hartslag
7. Minder toiletbezoeken en constipatie
8. Afvallen gaat moeizaam

De processen in je lichaam die afhankelijk zijn van een goede vochthuishouding zijn talrijk. Hieronder een viertal redenen om dagelijks zo’n 1,5 tot 2 liter water of thee te drinken.

1. Laat je lichaam en geest optimaal functioneren
Je lichaam bestaat voor gemiddeld 70 tot 75% uit water. Water zit in je bloed maar ook in andere organen zoals je hersenen, je hart, je lever, je huid en in nog veel meer andere organen. Wanneer je lichaam dagelijks niet voldoende vocht binnen krijgt dan zullen al deze organen minder goed functioneren en zullen veel processen in je lichaam niet goed worden aangestuurd.

2. Laat je nieren optimaal werken
Je lichaam neemt op diverse manieren afvalstoffen op. Via het inademen van uitlaatgassen en/of nicotine tot bestrijdingsmiddelen uit je voeding. Je nieren halen dat afval uit je lichaam. Daarvoor hebben ze wel voldoende vocht nodig. Dus; voldoende water drinken zodat je nieren de afvalstoffen goed kunnen afvoeren.

3. Gewicht verliezen
Genoeg drinken is erg belangrijk om gewicht te verliezen. In het proces van afvallen kun je alles goed doen maar als je niet voldoende drinkt dan zullen de resultaten achterblijven. Voldoende vocht zorgt ervoor dat alle processen in je lichaam goed verlopen. Daarnaast geeft genoeg water drinken ook een vol gevoel waardoor je minder zult eten. Je hersenen geven dan het signaal dat je maag gevuld is, waardoor je het hongergevoel wat uitstelt.

4. Geeft je een mooie huid
Voldoende water drinken zorgt voor de afvoer van afvalstoffen. Afvalstoffen die anders via je huid naar buiten komen en daar voor oneffenheden zorgen. Daarnaast bestaat je huid ook uit vocht. Stokt de toevoer van vocht dan zal ook je huid daaronder lijden. Het zal minder elastisch worden en uitdrogen.

Hoeveel water mag je dan drinken?
Het gemiddelde ligt op 1,5 tot 2 liter water per dag. Individuele verschillen zoals lengte, gewicht, leefstijl, het klimaat en de hoeveelheid dagelijkse beweging  kunnen invloed hebben op de hoeveelheid die je moet drinken. Dus soms drink je meer dan 1,5 tot 2 liter water. Natuurlijk mag je thee daarbij tellen.

Negeer dorst nooit!
Je lichaam heeft voldoende vocht nodig om te functioneren en te overleven. Het lichaam heeft een mooi mechanisme om je te vertellen dat de vochtbalans te laag is: dorst! Dit is een heel sterke boodschap van je lichaam om jou te laten weten dat je moet drinken. Luister daar naar! Zeker in de volgende gevallen:

  • Overmatig zweet in het algemeen
  • Als je buiten in de zon bent
  • Tijdens het sporten wanneer je zweet
  • Borstvoeding geeft
  • Als je overgeeft of diarree hebt
  • Het drinken van voldoende water is essentieel voor een slank, energiek en sterk lichaam.

Hoe zorg je ervoor dat je voldoende drinkt?
De meeste mensen weten dat ze voldoende moeten drinken. Toch schiet het er nog vaak bij in. Iedereen is ‘druk, druk, druk’ of je vergeet het gewoon. Hier een paar makkelijke tips om dagelijks voldoende water te drinken:
1. Zet een grote fles met water bij de plek waar je werkt en zorg dat deze leeg is na je werkdag
2. Na elk toiletbezoek, direct een glas water drinken
3. Drink uit grote glazen (water en thee)
4. Gebruik een water app. Ze zijn gratis te downloaden van Google Play of de App Store
5. Om je water wat te ‘pimpen’ kun je wat fruit, komkommer, gember of munt toevoegen
6. Drink op vaste tijden
7. Neem eens een groente/fruitsmoothie of probeer eens kokoswater

We hopen je met deze blog wat houvast te geven om dagelijks voldoende vocht binnen te krijgen. Succes!!