Salades makkelijk meenemen naar je werk

Salade in een potje. Het klinkt een beetje gek, maar het werkt perfect! Om salades mee te nemen naar het werk of een andere plek is soms wat onhandig. Buiten het feit dat er dressing uit je Tupperware bakje kan lopen, ziet het er ook vaak niet erg lekker meer uit door het mengen van de ingrediënten.

Maar er is een oplossing: gebruik een glazen pot of weckpot. Zo blijft je salade vers en knapperig, mits je die goed in lagen opbouwt, in de juiste volgorde. Hoe doe je dat? Mika legt het je stap voor stap uit.

Allereerst neem je een glazen potje van ongeveer 500ml. Zorg dat er een goede draaidop op zit, zodat de inhoud niet kan lekken. Dit potje is van de Action voor € 1,60,-. Maar wellicht heb je nog een leeg potje appelmoes of een andere glazen pot die geschikt is. Een glazen pot van 500ml lijkt wat weinig maar aan het einde van dit artikel zul je zien dat je je wellicht vergist.

Nu is het tijd voor het ‘bouwen’ van je salade. Houdt strikt de gegeven volgorde aan. Zo blijft je salade lekker vers! Het leuke van deze methode is dat je zelf oneindig kan variëren.

Zoals al eerder aangegeven is het belangrijk je salades in laagjes te op te bouwen, in de aangegeven volgorde. Zo blijft je salade heerlijk vers.

Laag 1: de bodem, de dressing (olijfolie of een andere gezonde dressing)

Laag 2: harde groentes (komkommer, wortel, bleekselderij, tomaat, ui, paprika, etc.)

Laag 3: zware granen, bonen of pasta. (Bruine rijst, zilvervliesrijst, kikkererwten, zwarte of kidney bonen etc.)

Laag 4: eiwitten. (Kip, vlees, vis, tofu, tempeh, etc.)

Laag 5: zachtere groentes of fruit. (Avocado, mango, aardbeien etc.)

Laag 6: lichtere granen. (Quinoa, couscous etc.)

Laag 7: lichtere groentes. (Rucola, andijvie, spinazie, boerenkool etc.)

Werk altijd van onder naar boven. En nog een kleine tip: ingrediënten die zacht zouden kunnen worden kun je eventueel nog scheiden door een stukje bakpapier!

En nu in de praktijk! Let op hoe Mika dit doet, stap voor stap! In dit voorbeeld maakt Mika een bonen en maïs salade.
Ingrediënten:
50 gr maïs
75 gram bonen
100 gram tomatensalsa (zie uitleg)
1 avocado
20gr romainsla.

Maak allereerst de tomatensalsa: snijd de tomaat, het uitje en de koriander fijn en vermeng die alles met het sap van een halve limoen, een eetlepel olijfolie en een snfje peper en zout.
Snijd vervolgens de avocado in plakjes en snijd zonodig de sla in kleinere stukken. Zo heb je een mooie verzameling ingrediënten.


Vervolgens doe je de ingrediënten in de aangegeven volgorde in het potje. Mika heeft er voor gekozen de salade uit vijf lagen op te bouwen. Dit is dus een veganistische variant. Je zou dus zelf nog verder bouwen door er extra lagen bij te voegen zoals de eiwitrijke producten en de zachtere granen.


Met deze methode kun je oneindig variëren. Je zou aan deze salade nog wat kip of tonijn kunnen toevoegen. Met de ‘salad in a jar’ methode blijft je salade lekker vers en het ziet er nog leuk uit ook. Je collega’s zullen versteld staan. Zet je salade direct in de koelkast als je op je werk komt zodat die lekker fris is als je aan de lunch begint. Veel plezier met het bouwen van jouw salades en geniet ervan! Eet smakelijk!

Wil je nog wat snelle gezonde tussendoortjes, klik dan hier!