Boost je immuunsysteem tegen het Corona virus

2.EET GEZOND

Onderzoek laat zien dat het eten van voeding dat rijk is aan flavonoïden zorgt voor een stijging van interferon, een antivirale stof. Flavonoïden zitten in cacao en heel pure chocolade (80% cacao en hoger), groene thee, rood fruit als blauwe bessen, frambozen, bramen, citrusfruit en groene bladgroente. Groene bladgroenten zijn onder anderen spinazie, boerenkool, snijbiet, paksoi, raapsteel, alle soorten sla (Romeinse sla of bindsla bevat alle acht essentiële aminozuren!), rucola, amarant, bietenbladeren, boerenkool, cichorei, postelein, waterkers, spinazie, andijvie en zuring.

De meeste bladgroenten bevatten carotenoïden, vitamine C, E en K, foliumzuur, ijzer, magnesium, kalium, calcium en een aantal essentiële aminozuren. Vitamine C en E geven je immuunsysteem een flinke boost.

3. BEWEEG
Bewegen zorgt ervoor dat er meer witte bloedcellen worden vrijgemaakt. Deze zijn nodig om virussen van buiten te neutraliseren. Beweeg of sport minimaal drie keer per week. Een half uur per dag wandelen of bewegen is ook uitstekend.  Neuropsycoloog Erik Schrerder: ,,Geen afkeer van bewegen maar afweer door bewegen. Kom in actie, kom uit uw stoel!” We geven je hierbij een eenvoudig trainingsschema dat je thuis kunt uitvoeren. Al is het maar 20 minuten. Voor de mensen die bij ons trainen maken we zo nodig een op maat gemaakt schema. Klik hier hoe wij je kunnen helpen.


4. SLAAP GENOEG
Te weinig slaap maakt je vatbaarder voor infecties. Dat kan al bij één slechte nacht. Slaap daarom zeker 8 uur per nacht.

5. VERMIJD STRESS
Chronische stress zorgt voor een minder sterk immuunsysteem. Door voldoende slaap, goede voeding, meditatie, wandelen in de natuur en beweging kun je stress deels verminderen.Gezonde leefstijl en persoonlijke hygiëne cruciaal
Alles draait om een gezonde leefstijl. Door een gezonde leefstijl maak je je immuunsysteem krachtiger. Daarbij hoort ook een goede persoonlijke hygiëne. ,,Die is vooral nu van belang om verspreiding van het uiterst besmettelijk virus in te dammen. Het is een kritieke factor en het belangrijkste wapen dat we in handen hebben om overdracht van infectieziekten – besmetting – en daarmee ontwikkelen van ziekte te voorkomen. In het geval van het coronavirus betekent dat: niezen of hoesten in de elleboogplooi. Het virus verspreidt zich via hoest- en niesdruppels. Gebruik dan ook papieren zakboekjes eenmalig en was regelmatig je handen met water en zeep.” Viroloog Eric van Gorp: ,,Hygiëne helpt, hygiëne moet! Door jezelf te beschermen, bescherm je ook je omgeving.”

Eiwitten
Diëtiste Marjanne Prins geeft speciaal voedingsadvies voor de oudere kwetsbare groep die minder weerstand heeft. Voor hen is het virus het gevaarlijkst. „Onze weerstand zit vooral in onze spiermassa en daar hebben ouderen minder van. Je lichaam kan niet zonder eiwitten, want je hebt ze onder andere nodig voor het produceren van antilichamen en enzymen voor het immuunsysteem. En als je daarvan niet genoeg met je voeding binnenkrijgt, dan breekt je lichaam spiermassa af om afweerstoffen aan te kunnen maken. Dus wat kunnen ouderen doen om hun weerstand te verhogen: eet voldoende eiwit zoals vis, vlees, melkproducten en noten. Daarnaast is het belangrijk extra vitamine D3 te nemen en voldoende vitamine C uit vers fruit of groente binnen te krijgen. Het mineraal selenium helpt ook om je immuunsysteem te versterken. Je vindt het onder andere in noten, vis en zilvervliesrijst.”

Drink genoeg!
,,Genoeg drinken houdt je immuunsysteem sterk. Twee liter per dag drinken, is het minimum. Ook voorkom je zo dat je slijmvliezen uitdrogen. Uitgedroogde slijmvliezen zijn vatbaarder voor verkoudheid- en griepvirussen.”

Check dit artikel
We hebben een geweldig artikel kunnen vinden die heel praktische tips geeft over welke voeding je immuunsysteem vererkt en welke voedingsmiddelen je immuunsysteem verzwakken. Je kunt het als het ware spelen als een spel. Met je acties kun je immuniteitspunten winnen of verliezen. Speel dit spel om te winnen!! Check de site. Het kan zomaar het verschil maken.